Skip to main content

Λιπάσματα Ελιάς


Τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια της ελιάς έχει εξελιχθεί στην πιο σημαντική καλλιέργεια στην περιοχή της Μεσσηνίας. Αυτό οδήγησε στο να εντατικοποιηθεί η καλλιέργεια με αποτέλεσμα οι απαιτήσεις της σε λίπασμα να είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Σε γενικές γραμμές η ελιά είναι ένα δένδρο που δεν έχει πολλές απαιτήσεις και μπορεί να επιβιώσει και σε άγονα εδάφη. Αν όμως στοχεύσουμε στην εντατική καλλιέργεια με μεγάλες παραγωγές τότε πρέπει να την ενισχύσουμε σημαντικά. Η λίπανση της ελιάς γίνεται κυρίως με τη λεγόμενη βασική λίπανση η οποία πραγματοποιείται τους χειμερινούς μήνες οπότε έχουμε και τις απαραίτητες βροχοπτώσεις. Συμπληρωματικά βοηθούν πολύ και οι διαφυλλικές λιπάνσεις οι οποίες γίνονται από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο με ψεκασμό στα φύλλα. Η βασική λίπανση είναι ποσοτική αφού προσθέτουμε στο έδαφος τις ποσότητες θρεπτικών συστατικών που έχει καταναλώσει το δένδρο όλο το χρόνο. Οι διαφυλλικές λιπάνσεις είναι ποιοτικές αφού τροφοδοτούμε το δένδρο με μικροποσότητες μακροστοιχείων και ιχνοστοιχείων που χρειάζονται ανά περίοδο για να λειτουργήσουν καλύτερα. Δεν πρέπει να συγχέουμε όμως το ρόλο της βασικής με τη διαφυλλική λίπανση αφού η μια δεν υποκαθιστά την άλλη αλλά δρα συμπληρωματικά. Τα λιπάσματα που χρησιμοποιούμε στη βασική λίπανση έχουν κοκκώδη μορφή ή κρυσταλλική ενώ διαφέρουν πολύ όσον αφορά τις λιπαντικές μονάδες που διαθέτουν, αλλά και στην αφομοιωσιμότητα τους από τη ρίζα. Έχει μεγάλη σημασία το λίπασμα που θα χρησιμοποιήσουμε να περιέχει πολλά συστατικά αλλά εξίσου σημαντικό είναι τα συστατικά αυτά να μπορούν να αφομοιωθούν εύκολα απ’ τις ρίζες και να τα πάρει γρήγορα το δένδρο. Επίσης έχει μεγάλη σημασία η σταθερότητα του λιπάσματος στο έδαφος δηλαδή το χρονικό διάστημα για το οποίο το λίπασμα θα παραμείνει σταθερά διαθέσιμο στο έδαφος ώστε να το παίρνει το δένδρο σιγά σιγά. Αν ο χρόνος αυτός είναι μεγάλος τότε μειώνουμε κατά πολύ τις απώλειες έκπλυσης και εξάτμισης των λιπαντικών στοιχείων απ’ το έδαφος και αυξάνουμε κατακόρυφα την αξιοποιήσή τους.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της λίπανσης είναι η οργανική ουσία (κοπριά). Η οργανική ουσία βοηθάει πολύ στην αύξηση της γονιμότητας του εδάφους δηλαδή στην ικανότητα του εδάφους να τροφοδοτεί εύκολα το δένδρο με τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία.

Επιλογή Λιπάσματος

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά όταν έρθει η ώρα να επιλέξουμε το λίπασμα για τις ελιές μας θα πρέπει να προσέξουμε τα εξής:

  • Αν το λίπασμα περιέχει τις απαραίτητες σε ποσότητα λιπαντικές μονάδες και με τη σωστή αναλογία (πχ 20% άζωτο, 8% φώσφορο, 15% κάλιο) αλλά και αν περιέχει και τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία όπως το Μαγνήσιο, το Ασβέστιο και το Βόριο.
  • Αν το λίπασμα είναι βραδείας αποδέσμευσης δηλαδή αν αποδίδει τις λιπαντικές του μονάδες σταδιακά.
  • Αν το λίπασμα περιέχει υψηλό ποσοστό οργανικής ουσίας.

 

Στο κατάστημά μας μπορείτε να βρείτε όλα τα είδη λιπασμάτων των μεγαλύτερων Ελληνικών και Ευρωπαϊκών εταιρειών όπως Ελλαγρολιπ, Βασιλόπουλος, Γαβριηλ, Σουλφουρ, Yara, Teofert, Eurochem, Compo κλπ. Ενώ ειδικά για την ελιά διατίθενται τα εξής λιπάσματα: PANTHER, AMIDAS, UTEC46, PIAMAK 46, OLISTAR, COMPLEHUMOSAN, ENTEC, ΜΑΓΝΗΒΟΡ, ΑΛΖΑΒΟΡ τα οποία είναι εξειδικευμένα για κάθε τύπο εδάφους και μας δίνουν τη δυνατότητα να μπορούμε με τον κατάλληλο κάθε φορά συνδυασμό να επιτυγχάνουμε τα καλύτερα λιπαντικά αποτελέσματα για κάθε λιοστάσι όσο απαιτητικό κι αν είναι.


Δείτε επίσης:

Κατηγορίες λιπασμάτων που προσφέρουμε..

Επιλογή κατάλληλου λιπάσματος

Λιπάσματα

Για να επιλέξουμε το είδος του λιπάσματος που χρειάζονται τα φυτά μας θα πρέπει να συμβουλευτούμε το γεωπόνο συνεργάτη μας. Αυτός έχει τη γνώση και τη δυνατότητα να μας κατευθύνει σωστά ώστε να επιλέξουμε το καταλληλότερο λίπασμα.

Επίσης θα μας δώσει οδηγίες για τον τρόπο και τον χρόνο εφαρμογής του, καθώς για την ποσότητα του λιπάσματος που πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Όλα αυτά βέβαια θα είναι ακόμα πιο ακριβή αν προηγουμένως έχουμε κάνει και μια εδαφολογική ανάλυση σε ένα κοντινό εργαστήριο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί η εξέταση του εδάφους θα μας δώσει πολλές πληροφορίες για τη δομή και τη σύσταση του, οι οποίες είναι απαραίτητες για να σχηματίσουμε μια σαφή εικόνα για τη θρεπτική του κατάσταση.


Δείτε επίσης:

Λιπάσματα Ελιάς